Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /customers/8/5/2/thumas.be/httpd.www/duiven/includes/menu.inc).

Biografie

Mijn interesse voor de duiven en in het bijzonder de duivensport heb ik meegekregen van thuis uit. Mijn vader en grootvader waren verwoede vitessespelers (Noyon - 180km) , later overschakelend naar Dourdan (330km). Op 10 jarige leeftijd had ik dan ook mijn eerste ,weliswaar klein duivenhokje.Enkele jaren later, nadat mijn vader had gezien dat het geen bevlieging was, kreeg ik jaarlijks een twintigtal jonge duiven onder mijn hoede. Deze werden gespeeld op nest, zonder enige ruiremmers,verduistering of dergelijke. In die tijd, we spreken van de jaren 70, was het nog mogelijk voor een jeugdige speler als ik, zijn prijzen te pakken tegen de ,zogezegde geroutineerde spelers.(mits klasse duiven te verstaan) DEZE TIJD ZAL WEL NOOIT MEER TERUGKOMEN ZEKER.

Rond mijn achttiende kreeg ik de kriebels in de buik (uitgaan ,meisjes ...) en de duiven geraakten een beetje op de achtergrond. Jaren later (ik was ondertussen reeds in het huwelijksbootje gestapt) kreeg ik de kans om in Zaventem boven de stallingen van de boerderij van mijn schoonouders opnieuw te beginnen. De tandem JANSSENS-THUMAS werd boven het doopvont gehouden. De eerste jaren speelden we de kleine halve fond (Dourdan). Doch ging ik wekelijks bij de overbuur , de tandem LETIST-SCHEERS ,letten naar de duiven die werden gespeeld op de zware halve fond en fond. Deze tandem speelden meer dan hun prijzen met duiven bekomen bij LOUIS DECOSTER (Steenokkerzeel), VELLE (Koksijde) en FLAGOTIER Jules (Esneux). Mijn eerste versterking kreeg ik dan ook van William Scheers.

Via een bonnenverkoop op de jaarlijkse kampioenendag van de duivenvereniging "Sans Peur" te Herent, waar ik wekelijks ging inkorven ,kwam ik in contact met "meester" GASTON GELLAERTS. De man die al jaren uitblonk op de zware fond met een gemiddelde van amper 2 à 3 duiven per wedstrijd.Naderhand kreeg ik nog geregeld jonge duifjes uit zijn beste duiven. (den Blinde - den Donkere - de Johan) Later ging ik nog aankloppen bij RICHARD JANSSENS te Langdorp. Met deze rassen kon ik in 't begin van de jaren 90 ,naar mijn gevoel, meer dan mijn mannetje staan op de vluchten van 600 à 750 km (Limoges-Angouleme-Brive-Bordeaux ...)

In 1995 kwam er een noodgedwongen verhuis naar Nossegem.Daar werden mijn huidige tuinhokken geplaatst ,waar ik terug begon met jonge duiven uit een 6 tal koppels kwekers. Mijn zoon BART kreeg ondertussen ook de duivenmicrobe te pakken ,en zo kreeg de tandem THUMAS THIERRY EN BART het daglicht te zien. Met nog versterking verkregen bij DE COSTER LOUIS EN BENNY (Steenokkerzeel) ,die n.b. tweede werden in het Nationaal Kampioenschap Fond 2000 (voornamelijk met afstammelingen van de "As" van JOZEF DE RIDDER uit St.Ulriks Kapelle, de "Wittebuik" van GABY VANDENABEELE uit Dentergem, gekruist met duivinnen van ROBERT VAN EYCKEN (Erps-Kwerps) en bij de bekende zware Fondspecialist ALEX RANS (Herent) , runnen wij actueel een duivenbestand van 60tal duiven ,verdeeld in max 16 oude duiven, 16 jaarlingen gespeeld op celibaat en een 6tal koppel kwekers.In de zomer aangevuld met een 40tal zomerjongen. Onze bedoeling is wekelijks Fond te spelen met de kleine korf. Onze laatste aankopen (in 2004) heb we gedaan bij REMI SPELTDOORN (Winksele), eindigend als 2de op de Super Fond en 4de op de Fond in het Kampioenschap Brabant 2004.

Eind 2007 werd er weer versterking bijgehaald. Daarvoor trokken we naar Brakel, waar we bij GUY DECLERCQ drie jonge duifjes haalden. Op de Kampioenendag van Herent (2009) werd de bon van SMOLDERS JOZEF (Scherpenheuvel) gekocht. Drie duivinnen (uit de lijn van zijn "Bocelli" en "Duncan") werden mee naar Nossegem genomen. In het najaar 2009 werden er duiven uitgewisseld met het HOK SMETS (Bertem). Het trio Luc , Christof en Walter behoren al jaren tot de topliefhebbers in Brabant en op Nationaal vlak.

In 2011 heeft Bart zich aangeboden als webmaster en fotograaf van “CUREGHEM CENTRE”. Als blijk van dank mochten we gaan putten uit de kweekstal van de voorzitter, dokter Luc Smets (HOK SMETS te Bertem). Zo verhuisden er rechtstreekse zonen en dochters van zijn “Montélimar” ( 3de Nat Montélimar - 1ste Prov Narbonne, enz. ), de “Dillen”, de “Kleine” (beide met kopprijzen op meerdere fondwedstrijden) naar Nossegem.

Via een bon aangekocht op de Kampioenendag “Tussen Demer en Dijle” , ben ik meerdere koppels eieren en jongen mogen gaan halen bij KRISTIAN VREBOS (Neerijse), de nationale winnaar Limoges 2011. In het najaar van dit zelfde jaar werd er nogmaals aangeklopt bij REMY SPELTDOORN (Winksele). Daar werd er een ros duivinnetje gekocht uit de lijn van zijn vale topper, de 2027640/09.(1ste Asduif Rhônevallei 2011-2012 met o.a. 5de nat Marseille 2011)
 
In 2012 ben ik  langs geweest bij AIME DECOSTER (Kraainem) wetende dat hij duiven bezit uit de  sterke lijnen van zijn vriend, wijlen ROBERT VAN EYCKEN (Erps-Kwerps). Daar heb ik o.a. een kleindochter uit de fameuze en tevens stamvader “Boris” (1ste Internationaal Marseille) op de kop kunnen tikken.