Biografie

Mijn interesse voor de duiven en in het bijzonder de duivensport heb ik meegekregen van thuis uit. Mijn vader en grootvader waren verwoede vitessespelers (Noyon - 180km) , later overschakelend naar Dourdan (330km). Op 10 jarige leeftijd had ik dan ook mijn eerste ,weliswaar klein duivenhokje.Enkele jaren later, nadat mijn vader had gezien dat het geen bevlieging was, kreeg ik jaarlijks een twintigtal jonge duiven onder mijn hoede. Deze werden gespeeld op nest, zonder enige ruiremmers,verduistering of dergelijke. In die tijd, we spreken van de jaren 70, was het nog mogelijk voor een jeugdige speler als ik, zijn prijzen te pakken tegen de ,zogezegde geroutineerde spelers.(mits klasse duiven te verstaan) DEZE TIJD ZAL WEL NOOIT MEER TERUGKOMEN ZEKER.

Rond mijn achttiende kreeg ik de kriebels in de buik (uitgaan ,meisjes ...) en de duiven geraakten een beetje op de achtergrond. Jaren later (ik was ondertussen reeds in het huwelijksbootje gestapt) kreeg ik de kans om in Zaventem boven de stallingen van de boerderij van mijn schoonouders opnieuw te beginnen. De tandem JANSSENS-THUMAS werd boven het doopvont gehouden. De eerste jaren speelden we de kleine halve fond (Dourdan). Doch ging ik wekelijks bij de overbuur , de tandem LETIST-SCHEERS ,letten naar de duiven die werden gespeeld op de zware halve fond en fond. Deze tandem speelden meer dan hun prijzen met duiven bekomen bij LOUIS DECOSTER (Steenokkerzeel), VELLE (Koksijde) en FLAGOTIER Jules (Esneux). Mijn eerste versterking kreeg ik dan ook van William Scheers.

Via een bonnenverkoop op de jaarlijkse kampioenendag van de duivenvereniging "Sans Peur" te Herent, waar ik wekelijks ging inkorven ,kwam ik in contact met "meester" GASTON GELLAERTS. De man die al jaren uitblonk op de zware fond met een gemiddelde van amper 2 à 3 duiven per wedstrijd.Naderhand kreeg ik nog geregeld jonge duifjes uit zijn beste duiven. (den Blinde - den Donkere - de Johan) Later ging ik nog aankloppen bij RICHARD JANSSENS te Langdorp. Met deze rassen kon ik in 't begin van de jaren 90 ,naar mijn gevoel, meer dan mijn mannetje staan op de vluchten van 600 à 750 km (Limoges-Angouleme-Brive-Bordeaux ...)

In 1995 kwam er een noodgedwongen verhuis naar Nossegem.Daar werden mijn huidige tuinhokken geplaatst ,waar ik terug begon met jonge duiven uit een 6 tal koppels kwekers. Mijn zoon BART kreeg ondertussen ook de duivenmicrobe te pakken ,en zo kreeg de tandem THUMAS THIERRY EN BART het daglicht te zien. Met nog versterking verkregen bij DE COSTER LOUIS EN BENNY (Steenokkerzeel) ,die n.b. tweede werden in het Nationaal Kampioenschap Fond 2000 (voornamelijk met afstammelingen van de "As" van JOZEF DE RIDDER uit St.Ulriks Kapelle, de "Wittebuik" van GABY VANDENABEELE uit Dentergem, gekruist met duivinnen van ROBERT VAN EYCKEN (Erps-Kwerps) en bij de bekende zware Fondspecialist ALEX RANS (Herent) , runnen wij actueel een duivenbestand van 60tal duiven ,verdeeld in max 16 oude duiven, 16 jaarlingen gespeeld op celibaat en een 6tal koppel kwekers.In de zomer aangevuld met een 40tal zomerjongen. Onze bedoeling is wekelijks Fond te spelen met de kleine korf. Onze laatste aankopen (in 2004) heb we gedaan bij REMI SPELTDOORN (Winksele), eindigend als 2de op de Super Fond en 4de op de Fond in het Kampioenschap Brabant 2004.

Eind 2007 werd er weer versterking bijgehaald. Daarvoor trokken we naar Brakel, waar we bij GUY DECLERCQ drie jonge duifjes haalden. Op de Kampioenendag van Herent (2009) werd de bon van SMOLDERS JOZEF (Scherpenheuvel) gekocht. Drie duivinnen (uit de lijn van zijn "Bocelli" en "Duncan") werden mee naar Nossegem genomen. In het najaar 2009 werden er duiven uitgewisseld met het HOK SMETS (Bertem). Het trio Luc , Christof en Walter behoren al jaren tot de topliefhebbers in Brabant en op Nationaal vlak.

In 2011 heeft Bart zich aangeboden als webmaster en fotograaf van “CUREGHEM CENTRE”. Als blijk van dank mochten we gaan putten uit de kweekstal van de voorzitter, dokter Luc Smets (HOK SMETS te Bertem). Zo verhuisden er rechtstreekse zonen en dochters van zijn “Montélimar” ( 3de Nat Montélimar - 1ste Prov Narbonne, enz. ), de “Dillen”, de “Kleine” (beide met kopprijzen op meerdere fondwedstrijden) naar Nossegem.

Via een bon aangekocht op de Kampioenendag “Tussen Demer en Dijle” , ben ik meerdere koppels eieren en jongen mogen gaan halen bij KRISTIAN VREBOS (Neerijse), de nationale winnaar Limoges 2011. In het najaar van dit zelfde jaar werd er nogmaals aangeklopt bij REMY SPELTDOORN (Winksele). Daar werd er een ros duivinnetje gekocht uit de lijn van zijn vale topper, de 2027640/09.(1ste Asduif Rhônevallei 2011-2012 met o.a. 5de nat Marseille 2011)
 
In 2012 ben ik  langs geweest bij AIME DECOSTER (Kraainem) wetende dat hij duiven bezit uit de  sterke lijnen van zijn vriend, wijlen ROBERT VAN EYCKEN (Erps-Kwerps). Daar heb ik o.a. een kleindochter uit de fameuze en tevens stamvader “Boris” (1ste Internationaal Marseille) op de kop kunnen tikken.
 
In de jaren die volgden zijn er nog versterkingen bijgekomen van:
 • Robert & Jo Bernaert uit Middelkerke (Ras Ko Vandommelen - St Philipsland (Ned))
 • Combinatie vd Bosch Grolleman uit Landgraaf - Ned. (Ras F. van Ophuizen)
 • Van Aerschot René uit Rillaar (lijn 3de nat. asduif fond)
 • Vanneste Henry uit Feluy
 • Sierens Norbert uit Zwevegem (kleinzoon 1ste Nat Chateauroux - Vandenabeele Gaby (lijn Wittebuik))
 • Ras Remi Speltdoorn (Winksele) via Ronald Lodewijckx (Tielt-Winge) , Jozef Bracke (Brakel) - lijn "Remy - 1ste nat Ace Rhône Valley" en Mark en Jelle Mommaerts (Everberg)
 • Rans Jeroen en Stijn uit Wijgmaal - dochter 244/14 met o.a. 135 nat Perpignan
 • Van de Putte Gerard uit Beersel (Rassen De Smeyter-Restiaen - Melden ; Carteus G. -Ronse ; Wiels Luc - Roosdaal (lijn New Laureaat -1ste Internat Barcelona 2013))
 • Boudewijn de Bosscher uit Kapelle o/d Bos
 • Jean Delstanche uit Bierges (lijn 1ste Nat Marseille bij Joosen Jos - Brecht)

Omdat de vluchten van de kleine fond (Limoges - Brive - Souillac -Tulle) ons minder en minder boeiden, hebben we beslist om in 2020 een paar duiven in te korven op 2 Internationale vluchten, nl Agen en Narbonne. We mogen gerust verklaren dat dit experiment heel goed is uitgedraaid. Op Agen halen we 2 op 2 met Nationaal 51ste en 697ste op 5140 duiven (Internationaal 60ste en 1058ste op 11981 duiven) en op Narbonne 2 op 3 met Nationaal 159ste en 192ste op 4454 duiven (Internationaal 705ste en 852ste op 12848 duiven). Gesterkt door wat de duiven gepresteerd hebben op deze beide Grote Fond vluchten, hebben we besloten om in 2021 het roer om te gooien en ons gaan toeleggen op, volgens ons, de moeilijkste discipline van de duivensport, nl. de Zware Fond.

Met dit gegeven hebben we in het najaar beslist om de kleine fond duiven van de hand te doen en enkele versterkingen aan te kopen van liefhebbers die reeds jaren hun mannetje kunnen staan op de zware fond. Zo werden de volgende nieuwe rassen geïntroduceerd :

 • Rans Alex & Annie uit Herent (dochter uit 410/17 (Alejandro) met 5 op 5 op de zware fond gekoppeld met 931/16 (Zorayo) met 25ste nat Narbonne en 337ste nat Perpignan)
 • Rommelaere Jan en Joris uit Herent ( duivin met in haar stamboom hun beste lijnen (Witpen Rudi Swiggers en Blauwke Ludovic Van Roey) gekoppeld met een duivin rechtstreeks Delstanche Jean uit Bierges (50ste nat. Agen '20)
 • D'haeseleer Kris uit Affligem ( dochter uit broer 1ste Internat Bordeaux 2012 x lijn New Witbuik (NL)
 • Jean Delstanche uit Bierges (duiver en duivin)
 • Van Ouwerkerk-Dekkers uit Brasschaat (kleindochter Mr. St Vincent - 1ste nat St Vincent 2007)
 • Rans Stijn & Jeroen uit Wijgmaal (Uit de basislijnen van dit (inter)nationale tophok)

Tevens werd onze beste duif, de 2291188/16 (de Libourne) met o.a. 180ste nationaal Libourne op 3171 duiven, 248ste nationaal Montauban op 5408 duiven en 51ste nationaal Agen op 5140 duiven (60ste Internationaal op 11981 duiven) op de kweek gezet. Meer info over deze crack vind u HIER.

Biografie

Lees hier meer over hoe het allemaal begon en hoe we in de loop der jaren bleven evolueren

De Johan

De Johan was onze beste duif ooit. Hij vloog 3x nationaal de kop. Lees hier meer over zijn palmares

Uitslagen

Lees hier meer over alle uitslagen op de fond en grote fond van het jaar 2000 tot nu